Oma prätkäklubi – kuinka?

Eikö paikkakunnallasi ole vielä moottoripyöräkerhoa? Tai haluatko perustaa aivan uuden prätkäklubin, joka poikkeaa jo valmiista tarjonnasta? Eipä syytä huoleen. Jos kaikki oman klubin perustamiseen liittyvät ehdot ja asiat ovat kunnossa, niin kuka tahansa voi aloittaa oman kerhotoimintansa.

Tarvitaan tietysti riittävä määrä alan harrastajia, jotka haluavat lyödä ”hynttyyt yhteen”, eli aloittaa yhteisen toiminnan.

Toiminnan muotoja on monia

Omaa prätkäklubia voi pyörittää periaatteessa kahdella tavalla: virallisesti tai epävirallisesti. Virallinen toiminnan muoto tarkoittaa käytännössä sitä, että klubilaiset aloittavat toiminnan esim. yhdistyksen muodossa. Yhdistys voi olla joko rekisteröity tai rekisteröimätön.

Yhdistys-muotoisella toiminnalla on monta etua, erityisesti silloin jos klubin toimintaan käytetään rahaa. Harva asia onnistuu ilman rahasiirtojen tekemistä, joten yhdistys on käytännössä suositeltava toimintamuoto niin prätkäklubille kuin muillekin harrastuskerhoille. Jos ajatellaan asiaa vaikkapa yhteisen kerhotilan kannalta, niin usein tällaisesti tilasta pitää maksaa vuokraa. Vuokran maksu voi olla yksinkertaisinta hoitaa yhdistyksen nimissä. Samoin kuin erilaisten harrastemateriaalien esim. kirjallisuuden, työkalujen, huoltolaitteiden yms., hankintakin.

Ja luonnollisesti, mikäli klubilla on myös rahatuloja, on rahaliikenteestä pidettävä kirjaa. Tällöin on myös järkevää valita tehtäviin sopivimmat henkilöt. Esimerkiksi kirjanpitovastuu voi olla jollakin klubilaisella, mutta yhtä hyvin siihen voidaan käyttää ulkopuolista kirjanpitäjää tai tilitoimistoa.

Avainroolit

Rekisteröidyllä yhdistysmuotoisella toiminnalla on siis etunsa, ja suositeltavaa se on erityisesti silloin jos prätkäklubisi toiminnan ylläpitoon tarvitaan rahaa. Kyseeseen saattaa tulopuolella tulla esimerkiksi liittymis- ja jäsenmaksut, erilaiset myyntitapahtumat, näytökset ja muu vastaava. Menopuolella varmasti löytyy myös paljon rahareikiä: vuokrat, tarvikkeet ja työkalut, huonekalut ja sisustaminen, mahdollisesti myös klubin yhteiset moottoripyörät ja niin edelleen. Lista voi olla pitkäkin.

Mutta jos kuitenkin haluat pyörittää toimintaa täysin epävirallisesti kavereiden kesken, on sekin toki mahdollista. Silloin kuitenkin jokaista klubilaista kohdellaan esimerkiksi vuokranantajan toimesta yksityishenkilönä, ja jäsenten pitää itse sopia, kuin maksut hoidetaan.

Joka tapauksessa tietyt avainroolit pitää olla selvillä missä tahansa kerhotoiminnassa: kuka hoitaa vuokranmaksun, kuka tekee hankintoja, kuka mainostaa tapahtumia ja niin edelleen.

On myös muistettava, että klubilaisten tulee opastaa uusia jäseniänsä mukaan toimintaan ja huolehtia siitä, että he tuntevat säännöt.