Motoklubit ja Motosport

Moottoriurheilu on meillä Suomessakin ollut varsin suosittua jo 1960-luvulta lähtien, tai itse asiassa jo aikaisemmin. Menestys kansainvälisillä kilpa-areenoilla ensin ralliautoihin ja motocrossin ja myöhemmin myös F1-sarjassa ovat olleet omiaan lisäämään kiinnostusta moottoriurheiluun myös muualla kuin TV-vastaanottimien ääressä.

Kun otetaan vielä huomioon, että moottoripyörät ja urheiluautot ovat olleet niin maaseudulla asuvien kuin kaupunkilaistenkin kiinnostuksen kohteena meillä jo pitkien välimatkojen vuoksi, niin ei ole mikään ihme, että erilaiset moottorikerhot ovat kotiutuneet mittavissa määrin myös Suomeen.

Moottoriurheilu

Moottoriurheilun ystäväksi tunnistaa itsensä varmasti kohtalaisen moni, jos ajatellaan vaikkapa Kimi Räikkösen tai Valtteri Bottaksen kilpailujen ja menestyksen seuraamista. Mutta mopot, moottoripyörät, autot ja moottoriveneet ovat muutenkin tuttuja monille jo teini-iästä alkaen, ja vannoutuneimmilla moottoriharrastajilla 15-vuotiaana saatu mopokortti toimii ensiaskeleena kohti moto-elämäntapaa, johon kuuluvat moottoripyörät, autot, moottorit ja koneiden virittäminenkin.

Ennen kaikkea motoklubit tarjoavat mahdollisuuden jakaa harrastus muiden kanssa, ollen näin sosiaalinen ulottuvuus moottoriurheilussa ja -harrastuksessa.

Kerhot

Monille saattaa moottoripyöräkerhoista tulla ensi alkuun tietynlaisia mielleyhtymiä, mutta todellisuudessa motoklubeja ja -kerhoja on olemassa kaikenlaisia ja kaikenikäisille. Niitä on niin kilpaurheilijoille kuin harrastajillekin, ja toiminta on myös maantieteellisesti hyvin tasaisesti jakautunutta. Ensimmäiset harjoitteluradat avattiin Suomessa jo 1930-luvulla, ja samoihin aikoihin oli myös eräs legendaarisimpia kilpailutapahtumia – Eläintarhan ajot – voimissaan.

Kun ottaa vielä yhtälöön mukaan suomalaisten jo vuosikymmeniä kestäneen loistavan menestyksen, ralliautoilussa voidaan puhua jopa ajoittaisesta dominoinnista, erilaisissa moottoriurheilun muodoissa, niin ei ole mikään ihme, että tämä laji on hyvin suosittua myös harrastajien keskuudessa. Siitä ovat merkkinä juuri erilaiset motourheilun ja -harrastusten muodot.

Kerhot ovatkin mainio paikka tutustua lajin pariin ja saada monenlaista opastusta ja vinkkejä ja päästä juttusille kokeneempien motoharrastajien kanssa.