Moottoripyörän huumaa

Mistä tietää, että kevät on alkanut? Onko se ensimmäinen kiuru sanonnan ”Kuu kiurusta kesään” mukaan, ensimmäiset vihreät lehdet, ensimmäiset valkovuokot, vai onko ensimmäinen kevään merkki kenties koulujen ja opistojen raskaat tenttiputket?

Joidenkin mielestä se ei ole mikään näistä, vaan kevät voidaan virallisesti katsoa alkaneeksi siitä, kun ensimmäiset moottoripyörät ilmestyvät taas talven jälkeen maanteille. Vastaavasti silloin, kun nämä maanteiden yksinäiset kiitäjät häviävät katukuvasta, voidaan sanoa talvikauden taas virallisesti alkaneen.

Mutta mikä voima ajaa ihmisen – miehen tai naisen – ratsastamaan moottorin selässä yksinään maanteille? Sillä rehellisesti sanoen, touhu vaikuttaa hieman vaaralliselta, ja entäpä jos vaikka rankka sadekuuro yllättää kesken ajon, ja vielä olisi 300 kilometriä ajettavana?

Vastaus on varsin yksinkertainen: moottoripyöräilyssä on sitä jotakin, ja tuo tielle pakottava voima on nimeltään moottoripyörän huuma.

Nykyajan cowboyt

Ennen polttomoottorin ja nykyisten autojen ja moottoripyörien aikaa samaa huumaa on varmaankin koettu silloin, kun on ratsastettu hevosen selässä. Hevonen voikin saavuttaa varsin suuria nopeuksia esimerkiksi laukatessaan. Ja kun hevosista muodostetaan valjakko, joita jo Rooman kilpa-ajajat käyttivät, voidaan päästä todella huimiin nopeuksiin.

Moottoripyöräilijöitä voidaankin varsin hyvin verrata historian ratsastajiin ja villin lännen karjapaimeniin. Nyt hevosen sijaan alla on vain moottori ja kosolti hevosvoimia. Hiilivedyt muuttuvat energiaksi ja vauhdiksi, kun nykyajan karjapaimen komentaa moottoriratsuaan, ja vauhti saattaa nousta pelottavan suuriin lukemiin. Sellaista huumaa ei menneen ajan kilpa-ajajat olisivat voineet ehkä kuvitellakaan.

Mutta moottoripyörä kuvastaakin hyvin omaa aikaamme, jossa mennään aina vaan kovempaa ja korkeammalle. Roomalaisten sanoin Veni, vidi, vici. Onneksi moottoripyöräilijät ovat kuitenkin vastuullisia tielläliikkujia, ja nopeusrajoitukset luonnollisesti koskevat moottoripyöriä aivan samalla tavalla kuin autoja ja muutakin liikennettä.